Ποιο είναι το καλύτερο (ψηφιακό) πρόγραμμα επιβράβευσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Θέλετε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης για την επιχείρησή σας που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια σταθερή βάση πιστών πελατών;

Με τόσα πολλά προγράμματα που κυκλοφορούν, μπορεί να είναι ιδιαίτερα περίπλοκο να αποφασίσετε ποιο θα ήταν το καλύτερο πρόγραμμα για την δική σας επιχείρηση.

Δυστυχώς, δεν είναι σαφές ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ποιο πρόγραμμα σας ταιριάζει εξαρτάται από το πώς έχετε δομήσει το δικό σας επιχειρηματικό μοντέλο. Ίσως μια καλή αρχή για να αποφασίσετε θα ήταν να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις, καθώς θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τις επιλογές σας για την εξεύρεση του ιδανικού προγράμματος για εσάς!

1. Τι είδους επιχείρηση έχετε;

Ένα app επιβράβευσης που λειτουργεί καλά για ένα μαγαζί με ρούχα ενδέχεται να μην λειτουργεί το ίδιο καλά για ένα κομμωτήριο. Ένα καφέ μπορεί να έχει τεράστια επιτυχία με ένα πρόγραμμα επιβράβευσης, ενώ το smoothie bar που βρίσκεται λίγο παραπέρα δεν απολαμβάνει την ίδια  επιτυχία με το ίδιο πρόγραμμα.

 

Γιατί; Διότι το δικό σας ιδεατό πρόγραμμα επιβράβευσης εξαρτάται από πολλά πράγματα όπως:

 • Τι είδους υπηρεσίες παρέχετε; Έχετε ένα μικρό καφέ ή έχετε ένα πολυτελές Beauty Bar;
 • Πώς γίνονται οι συναλλαγές; Έρχονται οι πελάτες στο κατάστημά σας ή πληρώνουν Online και κάνετε delivery;
 • Έχετε υποκαταστήματα; Αν ναι, θέλετε να είναι απολύτως συντονισμένο το πρόγραμμά σας σε όλα αυτά;

Αν έχετε ένα κατάστημα ρούχων που πουλάει από κάλτσες μέχρι κοστούμια, πιθανώς το μοντέλο «Αγοράστε 5 και πάρτε το 6ο δώρο» να μην είναι το ιδεατό για την επιχείρησή σας, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο εύρος τιμών στα προϊόντα σας. Ωστόσο πιθανώς το μοντέλο «Ξοδέψτε Χ και κερδίστε Υ» να είναι πολύ αποτελεσματικό! Για παράδειγμα η επιβράβευση θα μπορούσε να είναι συγκεντρώστε 200 πόντους (1€ -> 1 πόντος) και κερδίστε μια δωροεπιταγή 10€ για την επόμενη αγορά σας. Από την άλλη, αν έχετε ένα café-bar το μοντέλο «Στους 5 καφέδες ο 6ος δώρο» θα ήταν πολύ αποτελεσματικό! Λογικό, έτσι δεν είναι;

 

2. Ποιοι είναι οι πελάτες σας;

Στο κάτω –κάτω, οι πελάτες σας αποτελούν το πιο σημαντικό κομμάτι της επιχείρησής σας. Ποιοι είναι αυτοί λοιπόν;
Δεν είναι μυστικό το ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία όσο οι νεότερες γενιές. Αν λοιπόν η πλειονότητα των πελατών σας είναι 65 ετών και άνω, ίσως το να είχατε ένα εντυπωσιακό app επιβράβευσης να μην ήταν και πολύ καλή ιδέα για να αναπτύξετε την επιχείρησή σας…

Από την άλλη, αν έχετε ένα καφέ σε ένα νέο και ανερχόμενο προάστιο που συνήθως προτιμούν οι νεαρότερες οικογένειες, τότε οι πιθανότητες το δικό σας app επιβράβευσης να καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλές είναι με το μέρος σας!

Όσοι από το καταναλωτικό κοινό ανήκουν στις ηλικίες 20-40, σε ποσοστό 80% είναι εγγεγραμμένοι σε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης και το κύριο κριτήριό τους είναι το πρόγραμμα αυτό να είναι εύκολο και βολικό, π.χ. να το έχουν στο smartphone τους!

3. Πόση προσπάθεια είτε διατεθειμένοι να καταβάλετε για να το στήσετε;

Είστε προετοιμασμένοι για να συνδέσετε το πρόγραμμα επιβράβευσης με την ταμειακή σας μηχανή; Αυτό σημαίνει :

 • Εγκατάσταση νέου προγράμματος στο σύστημά σας
 • Αναβάθμιση εξοπλισμού και προμήθεια νέου
 • Εκπαίδευση προσωπικού στο νέο σύστημα
 • Ερώτηση σε κάθε πελάτη για τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, email κλπ) προκειμένου να τον εγγράψετε στο σύστημα
 • Συντηρήσεις και αναβαθμίσεις από τον προμηθευτή σας

Τα προγράμματα επιβράβευσης που συνδέονται με τις ταμειακές μηχανές έχουν τα πλεονεκτήματά τους αλλά απαιτούν χρόνο, προσπάθεια και οικονομικούς πόρους για να για να λειτουργήσουν.

Αν έχετε μια μικρομεσαία επιχείρηση, αυτού του είδους τα προγράμματα επιβράβευσης ίσως να είναι λίγο υπερβολικά. Αν επί χρόνια χρησιμοποιείτε κάρτες με σφραγίδες, ίσως το να κάνετε τη μετάβαση σε ένα app επιβράβευσης θα είναι ο ευκολότερος τρόπος , τόσο για εσάς όσο και για τους πελάτες σας. Η διαδικασία είναι η ίδια, οι επιβραβεύσεις πανομοιότυπες αλλά όλα θα είναι ψηφιοποιημένα! Μπορείτε βέβαια να προσθέσετε και άλλες λειτουργίες όπως τα Ραντεβού ή το ΞΥΣΤΟ ή την Κάρτα Μέλους για παράδειγμα, αλλά περισσότερα για αυτές αμέσως παρακάτω!

 

4. Ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας;

Προφανώς, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφασή σας για το πρόγραμμα επιβράβευσης που θα επιλέξετε. Τα app επιβράβευσης μπορούν να σας καλύψουν από όλες τις απόψεις! Αν, επί παραδείγματι, ψάχνετε ένα μοντέλο επιβράβευσης «Στα Χ το Υ δώρο» ή «Ξοδέψτε Χ κερδίστε Υ», τότε δεν χρειάζεται καν να ξετινάξετε το ταμείο σας! Ωστόσο, όσο περισσότερα επενδύετε, τόσα περισσότερα παίρνετε σε σχέση με τα δημογραφικά στοιχεία των πελατών σας, το εξατομικευμένο marketing, τις καταναλωτικές τους συνήθειες, επιπλέον λειτουργίες και όλα τα άλλα εργαλεία.

Τα οικονομικά πακέτα του appit  ξεκινούν από 29,90€ το μήνα για τις ψηφιακές σφραγίδες. Αυτό το καθιστά μια πολύ βολική λύση για το πρόγραμμα επιβράβευσης μιας μικρής επιχείρησης που θέλει να αποκτήσει ένα απλό και οικονομικό app επιβράβευσης χωρίς επιπρόσθετες λειτουργίες. Το μηνιαίο κόστος αυξάνεται στα 44,90€, αν θέλετε το δικό σας app επιβράβευσης να έχει και Πόντους, ΞΥΣΤΟ, Ραντεβού, Προσφορές, Κάρτα Μέλους και ενσωμάτωση της υπηρεσίας delivery ή του e-shop. Για ακόμη παραπάνω λειτουργίες αλλά και για πολύτιμα εργαλεία για την ανάλυση και τη στόχευση των πελατών σας, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε! Μπορείτε εδώ να δείτε όλα τα οικονομικά πακέτα του appit με τις λειτουργίες και τα εργαλεία που τα συνοδεύουν.

 

5. Πώς θέλετε οι πελάτες σας να συγκεντρώνουν και να εξαργυρώνουν τις ανταμοιβές τους;

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί για να λειτουργήσετε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών. Θέλετε οι πελάτες σας να σας λένε π.χ. το νούμερο του κινητού τους τηλεφώνου για να το πληκτρολογήσετε όταν πληρώνουν στο ταμείο; Ή απλά να σκανάρουν ένα QR code και να κερδίζουν σφραγίδες ή πόντους στο κινητό τους;

Ή μήπως να σκανάρετε το μοναδικό barcode που έχει ο πελάτης σας μέσα στο app επιβράβευσης ή ακόμη και να βάζετε τους πόντους εσείς με την ησυχία σας αργότερα; Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για την εισαγωγή των πόντων.

Το appit για παράδειγμα σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε 3 διαφορετικούς τρόπους και επιπλέον η εξαργύρωση των δώρων γίνεται με ένα απλό σκανάρισμα ενός QR code! Αφού αποφασίσετε για την πιο βολική διαδικασία για εσάς και τους πελάτες σας, θα έχετε μειώσει δραστικά τις υποψηφιότητες για το πρόγραμμα επιβράβευσης της επιχείρησής σας.

 

 

6. Τι επιπλέον λειτουργίες θέλετε να προσφέρετε στους πιστούς σας πελάτες;

Κάθε αξιοπρεπές app επιβράβευσης προσφέρει επιπλέον λειτουργίες για να κάνει την επιβράβευση παιχνίδι και να δημιουργήσει έτσι πιο ενεργούς πελάτες! Η παιχνιδοποίηση (gamification) αποτελεί σήμερα την κυριότερη τεχνική για να αλληλεπιδρούν οι πελάτες σας με το app επιβράβευσης της επιχείρησής σας.

Για παράδειγμα στο appit υπάρχει η λειτουργία ΞΥΣΤΟ όπου μπορείτε να ορίσετε τις πιθανότητες επιτυχίας για να κερδίσουν οι πελάτες σας κάποιο δώρο ή προσφορά ξύνοντας την ψηφιακή κάρτα που θα λάβουν στην οθόνη τους! Επίσης, αν κατά την εγγραφή τους βάλουν και την ημερομηνία γέννησής τους, τότε θα μπορούν να λάβουν αυτοματοποιημένα μία ευχετήρια κάρτα  στα γενέθλιά τους μαζί με κάποια εξατομικευμένη προσφορά έκπληξη ως δώρο! Σίγουρα αξίζει να το σκεφτείτε, καθώς αυτά τα μικρά διαδραστικά παιχνίδια βάζουν τη διασκέδαση μέσα στο πρόγραμμα επιβράβευσης και κάνουν τους πελάτες να ασχολούνται με το δικό σας app.

 

Συμπέρασμα: Μελετήστε το πρώτα και μετά αποφασίζετε!

Αξίζει να αναφερθεί ότι ανεξάρτητα με το πρόγραμμα επιβράβευσης που θα επιλέξετε, αυτό δεν πρόκειται να σημειώσει αστρονομική επιτυχία σε μια μέρα! Ακόμη και τα καλύτερα σχεδιασμένα προγράμματα χρειάζονται χρόνο, προσπάθεια και ανάληψη πρωτοβουλιών για να εξελιχθούν σε ζωτικό κομμάτι της επιχείρησης.  Τι μπορείτε να κάνετε:

 • Εκπαιδεύστε το προσωπικό σας για το πώς δουλεύει το πρόγραμμα έτσι, ώστε να μπορούν να το προωθούν στους πελάτες σας,
 • Τοποθετήστε προωθητικό υλικό για το app επιβράβευσης, κυρίως μπροστά στα ταμεία και στις τουαλέτες.
 • Κάντε αναρτήσεις στους λογαριασμούς social media που διαθέτετε για να κατεβάσουν οι ακόλουθοί σας το app, ίσως και ένα προωθητικό video.
 • Κάντε τη διαδικασία εγγραφής όσο το δυνατόν πιο απλή αλλά και δελεαστική για τους πελάτες σας, προσφέροντας ίσως και κάποιο μικρό δωράκι με την εγγραφή.

 

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε με το παρόν άρθρο είναι ότι δεν υπάρχει ένα  επιτυχημένο πρόγραμμα επιβράβευσης που να ταιριάζει σε όλους!  Κάθε μικρομεσαία επιχείρηση είναι διαφορετική και ενώ ορισμένα προγράμματα επιβράβευσης είναι καλύτερα από άλλα, η ιδανική επιλογή για εσάς εξαρτάται τελικά από την ίδια την επιχείρησή σας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε μια λίστα με βάση τις ερωτήσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω και να τη χρησιμοποιείτε όταν εξετάζετε τα προγράμματα επιβράβευσης που κυκλοφορούν στην αγορά.

 

Όσο μικρή ή μεγάλη και αν είναι η επιχείρησή σας, το appit προσφέρει διάφορες επιλογές για τη δημιουργία του δικού σας προγράμματος επιβράβευσης πελατών. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε για τη δημιουργία του δικού σας app επιβράβευσης, που θα καλύπτει τις ανάγκες αλλά και τις ιδιαιτερότητες της επιχείρησής σας

 

App-ογειώστε τώρα το τζίρο της επιχείρησής σας!

Copyright © 2023 Useappility IKE

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος • GDPR • Όροι Χρήσης

Log in with your credentials

Forgot your details?